Konstprojekt på Vasagatan

Johan Ahlbäck hedras med muralmålning på Vasagatan 18

Vasagatan 18

På Vasagatan 18 planeras en stor muralmålning.

I slutet av maj målades gaveln som vetter mot Vasagatan 20 i en ny mild grön färg. Arbetet var en förberedelse för sommarens muralmålning som ska starta i juli. Muralmålningen blir en hyllning till Johan Ahlbäck då han hade sin ateljé på vinden i detta hus! Numera hyr Johan Ahlbäcksstiftelsen denna lokal för utställning av hans verk, och det är också stiftelsen som är initiativtagare till projektet..

Konstnären startar under vecka 29 och arbetet beräknas pågå i ca 2 veckor.

Mer om projektet och konstnären

(Källa: Lokalt i Dalarna)

Under en längre tid har man önskat att uppmärksamma Johan Ahlbäck mer. Vi har haft olika projekt under årens lopp och nu så fick vi tanken att vi skulle ha en muralmålning, säger Anne Seppänen, förvaltnings- och kulturchef i Smedjebackens kommun.

Idén om att pryda en hel husgavel på Vasagatan 18 med måleri, fick gehör hos Johan Ahlbäckstiftelsens representanter som bland annat består av Bärkehus, Smedjebackens kommun och Ovako. Stiftelsen utlyste en skisstävling och bland 30 bidrag valdes konstnären Jon Gredmarks idéskiss ut. I den har han bland annat ritat ett lok, byggnader från Smedjebacken och en flicka som tecknar ett växande samhälle.
– När Jon presenterade sin skiss fick vi veta att hans intention var att komma till Smedjebacken för att se sig omkring, titta på viktiga byggnader och se det gamla varvsverket Ovako. Han ville placera dem i målningen så att det lokala förankras i den.

Anne Seppänen berättar att Jon Gredmark själv är uppvuxen i en arbetarfamilj, med en pappa som är långtradarchaufför. Målningen han ska uppföra är inte någon kopia av Johan Ahlbäck utan hans egen. Däremot är den i Ahlbäcks anda.
– Han har berättat att han har en stark känsla för arbetarkultur och arbetarkonst. Han har gjort många muralmålningar och har en bakgrund som graffitimålare.

Om allt går som planerat är det tänkt att målningen ska göras under två veckor i juli.
Kultur- och samhällsbyggnadsnämnden och Johan Ahlbäckstiftelsen avsätter medel för projektet men även lokala sponsorer – såväl företag som privatpersoner är med och sponsrar..

Muralmålning enligt Wikipedia:

Muralmålning eller väggmålning är en konstnärlig målning som utgör en integrerad del av rummet eller byggnaden. Den kan vara utförd direkt på väggytan eller målad på annan plats för att sedan monteras permanent på sin plats. Även fasta målningar i tak och på fasader kallas muralmålningar. Det är en form av arkitekturbunden eller byggnadsanknuten konst.

Muralmålningar har mycket lång historia som förmedlare av berättelser eller som stöd för berättande. Kyrkomålningar är exempel på sådan funktion.

Sidan senast uppdaterad: