Tips för ordning och reda

Sneglar du avundsjukt på de runt omkring dig som alltid tycks ha ett välstädat hem?


Nu kan du sluta med det! Här är 11 goda vanor att ta efter från människor som alltid har det prydligt hemma. Vi lovar – det fungerar! 


 • Undvik ökända klädhögen i sovrummet

När du byter om till pyjamas är det kanske lockande att kasta kläderna på en stol, eller ännu värre, på golvet, men fall inte i denna lathets-fälla. Det tar bara några sekunder att lägga kläderna i tvättkorgen eller lägga tillbaks dem i garderoben om de kan användas igen.
Du kommer tacka dig själv för att du inte behöver leta efter strumpor i hela rummet när det är dags att tvätta. Samma sak gäller såklart om du har provat en outfit eller när du precis har tvättat. In med det i garderoben direkt!

 • Se till att hålla handfatet fräscht

Att snabbt torka av handfatet i badrummet är något som med enkla medel direkt ger en mer inbjudande syn. Det tar inte mer än någon minut att fixa till. Ha som rutin att alltid fixa till så fort det syns lite hårrester eller tandkrämsspill.

 • Bädda sängen varje dag

En väldigt liten ansträngning – men som kan ge så mycket. Med en välbäddad säng kommer du långt! Sätt det i system och gör det till en vana, så kommer det ske av sig självt till slut.

 • Plocka lite, lite oftare

Om du gör detta så kommer du att slippa att ha gigantiska högar med böcker, tidningar, magasin och leksaker på ditt soffbord. Den här vanan gör den panikartade femminutersstädningen innan gästerna anländer lite enklare.

 • Tänk på att vädra

Satsa på att vädra – både i rummet och i garderoben. Fräsch och frisk luft skadar aldrig. För att göra det extra effektivt är det bara att skapa korsdrag. Gör det minst en gång i veckan!

 • Inred städvänligt

Visst är det fint med några extra kuddar och en pläd på sängen, men håll det till ett minimum. Ju enklare det är att bädda sängen desto troligare är det att du faktiskt kommer att göra det – varje morgon.

 • Lägg undan skor och ytterkläder

En vanlig syn i hallen är högar med skor och ytterkläder slängda på en bänk i hallen, men det ser allt annat än prydligt ut. Ställ dina skor i en garderob eller på ett skoställ. Häng undan din kappa eller jacka med en gång när du kommit innanför dörren.

 • Sätt upp "Ingen reklam, tack!" på ytterdörren

Det är lätt att lämna pappersspår efter sig över hela huset. Skräppost, reklam och gratistidningar har en tendens att hamna på diverse lediga ytor i huset. Skapa ett ordentligt arkivsystem för viktiga papper och sätt upp en tydlig skylt om du inte vill ha reklam eller gratistidningar hem.

 • Lämna aldrig disken till senare

Det kanske låter som en självklarhet, men att ta ett par minuter för att diska upp och stoppa undan några tallrikar efter varje måltid är betydligt bättre än att samla ihop ett berg att ta tag i slutet av veckan.

 • Tänk minimalistiskt

Varför ska du egentligen ha ett dussin lakan eller fem parmesanostrivare? Om du inte verkligen behöver det – rensa, rensa, rensa. Du kommer att spara ordentligt med plats.

 • Damma och dammsuga lite och ofta

Att damma och dammsuga några minuter, åtminstone två till tre gånger i veckan gör att du slipper ägna helgen åt att storstäda när du heller vill lägga tid på att koppla av och umgås.

Lämna sådant du inte längre behöver till återvinning:

Sidan senast uppdaterad: