Reglera din elförbrukning

Med energispartipsen kan hela familjen på ett roligt sätt upptäcka energitjuvar och tillsammans lära mer om hur man kan spara el i hemmets alla rum.

Allmännyttans energispartips

Så här sparar du energi i kök, badrum, sovrum, vardagsrum och tvättstuga. Här nedan är några exempel på spartips men klicka på länken nedan så får du tipsen på ett roligare sätt:

Energispartips till hemmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE
När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi. RÄKNEEXEMPEL Du kan sannolikt spara 400-800 kWh/år genom minskad standby-användning. Med dagen energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1500 kronor.

ANVÄND ENERGISPARLÄGE PÅ DATORN
Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande.

ORDNA EN LADDNINGSSTATION TILL MOBILTELEFONER OCH BARNENS ALLA LEKSAKER
Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET
Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN
Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG
Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

KOLLA TÄTNINGSLISTERNA
Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag.

Sidan senast uppdaterad: